fbpx

Apa yang anda perlu tahu sebelum beli rumah secara pinjaman

Perkara ni wajib korang tahu sebelum korang nak beli rumah secara pinjaman. Tak kisah samada pinjaman bank tempatan atau LPPSA (pinjaman kakitangan kerajaan).
.
1) Kerja tetap. Jika baru bekerja, tunggu sehingga tetap. Biasanya 3-6 bulan. Tetapi ada sesetengah bank menerima permohonan government staff yang berstatus kontrak dan telah berkhidmat lebih 6 bulan. Untuk kes LPPSA, pastikan korang dah dapat surat pengesahan jawatan dulu ya.
.
2) Pastikan gaji masuk ke akaun bank sama dengan penyata gaji. Bank akan minta penyata gaji dan penyata bank untuk melihat samada gaji bulanan masuk ke dalam akaun bank anda.
.
3) Semak penyata KWSP. Pastikan majikan mencarum ke akaun KWSP anda dengan tepat. Tak boleh ada yang skip bayaran.
.
4) Buat bayaran bulanan hutang yang lain pada masa yang telah ditetapkan. Jangan ada tertangguh bayaran kerana akan merosakkan scoring dalam CCRIS. Untuk CTOS pun sama. Sekarang banyak bank yang akan rujuk CTOS korang sebelum meluluskan pinjaman.
.
5) Minimumkan bilangan kad kredit dan guna secara bijak. Dan pastikan korang buat bayaran seperti yang diarahkan ya.
.
6) Baki Simpanan setiap akhir bulan perlu ada dan nilainya bukanlah sangat sedikit. Simpan sedikit baki akaun supaya bank tahu anda mampu untuk bayar pinjaman daripada mereka.
.
7) Bayar income tax tahunan (jika ada). Yang ni penting ya.
.
.
Nak ju.al/be.li rumah? Hubungi saya sekarang.
.
Fahmy Jusoh
018.915.8599
REN 48787
Legacy Real Property Kuantan
Rate this post

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Buka Whatsapp
1
Powered by hartalaris.com
Hi, ada apa yang boleh saya bantu? Klik butang kat bawah ni ya :)